Language:

AjankohtaistaSeminaari Inari-Saariselkä -alueen vuokra-asuntomarkkinoista pidettiin 1.11.

marraskuuta 07, 2017
Inari-Saariselkä -alueen vuokra-asuntomarkkinoista ja niiden tarjoamista mahdollisuuksista investoijille keskusteltiin Ivalossa 1.11. noin 45 osallistujan kesken. Tilaisuuden juonsi elinvoimalautakunnan puheenjohtaja Jaana Seipiharju.


Kunnanjohtaja Toni K. Laine piti tervetulopuheen. Hän katsoi asuntotilanteen olevan vaikea, mutta näki myönteisiä merkkejä tonttivarausten kasvun myötä.

Inarin Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtaja Tauno Vesterinen kertoi asuntohakemusten tuplaantuneen vuoden 2017 aikana. Tällä hetkellä asuntojonossa on 161 hakijaa. Kunnanjohtaja Laine piti Inarin 691 vuokra-asunnon määrää suurena, koska vastaavankokoisissa kunnissa määrä on keskimäärin 120 asuntoa. Vesterisen mukaan peruskorjauksiin tulee menemään kymmenen vuoden aikana 25 miljoonaa euroa, mikä on pois uusien asuntojen rakentamiselta. Ruskatielle Ivaloon on rakenteilla 20 asunnon luhtitalo, jonka arvioidaan valmistuvan helmikuussa 2018.

Tekninen johtaja Arto Leppälä ilmoitti, että tontteja löytyy vuokra-asuntojen rakentamiseen.

Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtaja Tarja Manninen kertoi matkailun vahvasta kasvusta ja tulevaisuudennäkymistä. Hän katsoi, että matkailun kasvu lisää tarvetta hyvätasoisille vuokra-asunnoille.

Seminaariin oli kutsuttu kolme vuokra-asuntoihin sijoittanutta yrittäjää kertomaan kokemuksistaan. Seppo Kukkola kertoi suunnittelevansa kahden rivitalon rakentamista Ivaloon. Mikäli koemarkkinointi onnistuu, rakentaminen aloitetaan. Ari Honkavuori muistutti vuokranantajia verottajan suhtautumisesta lyhytaikaisiin vuokrasuhteisiin matkailuelinkeinon harjoittajamisena, jolloin verotus on erilaista kuin pitkäaikaisissa vuokrasuhteissa. Matkailuyrittäjä Jouko Lappalainen totesi, että hän on joutunut ostamaan asuntoja henkilökunnan käyttöön Inarista. Hän keskittyisi mieluummin matkailutoiminnan kehittämiseen kuin asumiskysymyksiin.

Kiinteistöjohtaja Petri Suutarinen KEVasta kertoi videoyhteyden kautta suurten rakennuttajien näkevän yleensä vain suuret kasvukeskukset sijoittamisen arvoisina. Paikalliset pankinjohtajat esittelivät Nordean ja Osuuspankin palveluja sijoittajille. Suomen Rahamarkkinakeskus Oy:n tiedottaja/markkinoija Anne Lampinen esitteli uutta joukkorahoitusmuotoa ja kertoi edustamansa yrityksen varanneen Saariselältä tontteja.   

Inarilainen arkkitehti Teemu Pirinen, joka sai hiljattain German Design Award 2018 -palkinnon,  esitteli edullisia ja tyylikkäitä vaihtoehtoja rakentamiseen. Yhtenä esimerkkinä hän käytti suunnittelemaansa 120 neliön omakotitaloa, jossa kokonaisrakennuskustannukset jäivät 1600 euroon kerrosneliömetriltä.

Arctic Smartness Villagen toimitusjohtaja Juri Laurila esitteli Sodankylään suunniteltua hanketta, jossa tavoitteena on kylämäisen asuntokokonaisuuden rakentaminen 500 asukkaalle. Kylässä yhdistyvät yksityisyys ja yhteisöllisyys, ja siinä on keskitytty älyratkaisuihin ja energian säästämiseen.

RAKLIn kiinteistösijoittamisen johtaja Anssi Salonen toi uusia ajatuksia rakennussijoittamiseen. Hän kertoi pääomia virtaavan kiinteistösijoittamiseen ja sijoituskohteiden monipuolistuvan. Kiinteistöalaa palvelevan puolueettoman asiantuntijaorganisaation KTI:n kiinteistöindeksin mukaan asuntojen tuotto sijoituskohteena on ollut houkutteleva ja kokonaistuotto on ollut noin kahdeksan prosenttia, Salonen loi katsauksen uusiin toimintamalleihin niin majoituksessa (airbnb) kuin toimistotilojen vuokraamisessa ja rohkaisi ajattelemaan luovasti ongelmia ratkaistaessa. Hän totesi, että vuokra-asuntojen rakentaminen ja niihin sijoittaminen on kannattavaa ja vastuullista toimintaa.

Artikkeli seminaarista Lapin Kansassa

Esitykset:
Inarin Vuokra-asunnot Oy:n toimitusjohtajan Tauno Vesterisen esitys
Rakli ry:n kiinteistösijoittamisen johtajan Anssi Salosen esitys
Arctic Smartness Villagen toimitusjohtajan Juri Laurilan esitys
Inari-Saariselkä Matkailu Oy:n markkinointijohtajan Tarja Mannisen esitys
Elinkeinojohtaja Samuli Mikkolan esitys
Vapaat rivitalotontit Saariselällä, tekninen johtaja Arto Leppälä
Vapaat rivitalotontit Inarin kirkonkylällä, tekninen johtaja Arto Leppälä
Vapaat rivitalotontit Ivalossa, tekninen johtaja Arto Leppälä