Language:

AjankohtaistaDISCOVER THE SÁMI PEOPLE –NÄYTTELY BRYSSELISSÄ 19.3.-16.4.2014

maaliskuuta 16, 2015
MEDIATIEDOTE 16.3.2015

Discover the Sámi people  on valokuva- ja käsityönäyttely Brysselissä 19.3.-16.4.2015 Euroopan talous- ja sosiaalikomitean tiloissa. Näyttely tuo esille saamelaisten, Euroopan Unionin ainoan alkuperäiskansan, elämää valokuvien, elokuvien ja käsitöiden avulla.

Suomesta näyttelyssä on mukana Tanja Sanilan ja Jan-Eerik Paadarin valokuvia. Tanja Sanila on kolttasaamelainen taiteilija, joka valokuvaamisen lisäksi työskentelee graafisena suunnittelijana. Sevettijärvellä asuva ja porotilaa hoitava Tanja Sanila on kolttasaamelaisten luottamushenkilö. Koulutukseltaan Tanja Sanila on teollinen muotoilija.

‘Valokuvaaminen on harrastus, mutta harrastus, joka ottaa koko ajan enemmän tilaa’, sanoo Jan-Eerik Paadar. Porotilaansa hoitava ja matkailuyrittäjänä työskentelevä Jan-Eerik Paadar on inarinsaamelainen. Audiovisuaalisen alan opiskelu vei Paadarin aikoinaan etelään, mutta lasten synnyttyä hän halusi palata pohjoiseen tarjotakseen lapsilleen mahdollisuuden tutustua saamelaiseen kulttuuriin ja elämäntapaan.


Kuva: Jan Eerik Paadar


Ruotsin saamelaisia näyttelyssä edustavat Petter Engmanin valokuvat. Englannissa valokuvausta opiskellut Petter Engman työskentelee valokuvaajana Västerbottenin museossa Umeåssa. Kautokeinossa asuva Marét Ànne Sara edustaa näyttelyssä Norjan saamelaisia. Marét Ànne Sara on toimittaja, kuvataiteilija ja kirjailija. Hän oli vuonna 2014 ehdolla Pohjoismaiden neuvoston lasten- ja nuortenkirjallisuuspalkinnnon saajaksi.

Näyttelyssä esillä olevat käsityöt kuuluvat Inarissa toimivan Sámi Duodji ry:n kokoelmiin. Näyttelyssä on mukana sekä perinteisiä saamen-käsitöitä että modernia saamelaista muotoilua, muun muassa Ilmari Laitin ja Elle Valkeapään teoksia.

Näyttelyn järjestävät  yhteistyössä EESCn kulttuuri- ja viestintäyksikkö, Inarin kunta, Saamelaisalueen koulutuskeskus, Sámi Duodji ry, Ruotsin Saamelaiskäräjät, Pohjois- ja Itä-Suomen toimisto Brysselissä ja  Pohjois-Ruotsin toimisto Brysselissä. Aloite näyttelyn järjestämiseen tuli EESC:n puheenjohtajistolta keväällä 2014.

 Euroopan talous- ja sosiaalikomitea (European Economic and Social Committee EESC) on neuvoa-antava elin, joka tarjoaa asiantuntemustaan Euroopan Komissiolle, Euroopan unionin neuvostolle ja Euroopan parlamentille. EESC:llä on Brysselin toimitiloissaan oma näyttelyohjelma.

 Discover the Sámi people, Decouvréz les Sámi on avoinna 19.3.-16.4.2015, osoite EESC – JDE building, rue Belliard 99, B-1040 Brussels.

 Lisätietoja
* Saamelaisalueen koulutuskeskus, rehtori Liisa Holmberg, liisa.holmberg@sogsakk.fi, 040 727 6717

* Inarin kunta, vs. elinkeinojohtaja, kehittämiskoordinaattori Marja Männistö, marja.mannisto@inari.fi, 0400 231 1765