Language:

AjankohtaistaInari-Saariselkä-matkailualueella panostetaan Venäjän matkailuun

toukokuuta 20, 2014

Venäläismatkailijoiden osuus on noussut Inari-Saariselkä –matkailualueella viimeisen viiden vuoden aikana merkittäväksi tekijäksi aluetaloudelle. Rekisteröidyissä yöpymisissä itänaapuri on ollut koko ajan nousussa ja löytyi vuonna 2013 jo sijalta 4. Majoituksessa heidän osuus lienee vielä tätäkin merkittävämpi, sillä venäläisten suosimaa mökki- ja huoneistomajoitusta ei kokonaisuudessa rekisteröidä Tilastokeskuksen tilastoihin. Niin ikään ostoksilla käyvät päivämatkalaiset eivät myöskään ole jääneet keneltäkään Inari-Saariselkä –matkailualueella huomiotta. Vuonna 2013 Raja-Joosepin kansainvälisen rajanylityspaikan kautta kulki yhteensä 133.000 matkustajaa.  

Kansainvälisen politiikan tapahtumat Krimillä ja muualla Ukrainassa ovat heijastuneet nopeasti myös Lappiin. Ruplan kurssin voimakas heikkeneminen on kääntänyt kaikkialla matkailijavirrat laskuun. Rajan ylittävien rahankäyttö on puolestaan aiempaa tarkempaa. Tulevaisuuden ja mahdollisen käänteen ennustaminen tilanteessa on mahdotonta. Siitä huolimatta venäläisten matkailijoiden merkitys pohjoiselle on ja tulee olemaan jatkossakin suuressa roolissa. Inari-Saariselkä –matkailualueelle kyse on lähimarkkinasta, jossa on lähes 800.000 potentiaalista asiakasta käyttämään alueen palveluita. Tämän takia heikommassa taloussuhdanteessa ei pidä jarrutella vaan päinvastoin lisätä panostuksia alueen markkinointiin.

Inari-Saariselkä –matkailualue toteutti jälleen huhti-toukokuun aikana ison markkinointikampanjan Murmanskin alueella. Kampanja pyöri televisiossa, netissä, lehdessä ja radioaalloilla huipentuen osallistumiseen Murmanskin vapaa-ajan messuille 15.-18.5. Inari-Saariselkä -matkailualueella oli messuilla iso messuosasto, jossa esiteltiin alueen matkailu- ja ostosmahdollisuuksia sekä muita palveluita. Saman aikaisesti alueen matkailuyritykset kävivät kahdenvälisiä neuvotteluja 25 murmanskilaisen matkanjärjestäjän kanssa matkailuyhteistyöstä. Inarista messu- ja neuvottelumatkalle osallistui tehokas 20 hengen matkailuyitysten ja muiden matkailuammattilaisten tiimi. Osallistujat olivat reissuun tyytyväisiä ja panostuksen uskotaan tuovan kauppaa alueelle.

Inarin kunnan ja Elinkeinot & kehitys Nordican organisoima mainoskampanja ja messumatka saavat jatkoa ja alueen median edustajien kanssa käytiin jo läpi tulevan syksyn kampanjasuunnitelmia. Toukokuisille vapaa-ajan messuille tehtiin varaus ykkösmessupaikasta seuraaville kolmelle vuodelle. Heikossa Venäjän suhdannetilanteessa ei siten ainakaan Inari-Saariselkä -matkailualueella jarrutella vaan panostuksia alueen markkinointiin tullaan päinvastoin lisäämään entisestään.

Lisätietoa: 
Janne Seurujärvi
Elinkeinojohtaja
Elinkeinot & kehitys Nordica
Sairaalantie 3 b, FI-99800 Ivalo
janne.seurujarvi@inari.fi
Tel +358 (0)50 5122 518

Murmanskin vapaa-ajan messut 15.-18.5.2014